Andrahandsuthyrning hemförsäkring – så fungerar det

andrahandsuthyrning hemförsäkring

Hur fungerar det med andrahandsuthyrning och hemförsäkring? Nästan alla har hyrt ut i andrahandsuthyrning någon gång under sitt liv. En andrahandsuthyrning kan vara lätt och flexibelt för alla inblandade, men det kan samtidigt väcka en hel del frågor. Många gånger blir man fundersam över hur det fungerar med hemförsäkringen. Men det är väldigt viktigt att du vet hur det fungerar så att du inte står helt utan skydd om en olycka skulle inträffa.

När du har en hyresgäst / inneboende i din bostad så är det bästa att både du och hyresgästen har en egen hemförsäkring. Utöver detta är det bra om ni skrivit ett andrahandskontrakt. Om du hyr ut en hyres- eller bostadsrätt så behöver du också tillåtelse av bostadsföreningen eller hyresvärden innan du hyr ut lägenheten eller radhuset.

Om du hyr ditt boende så ska du alltid ha en hemförsäkring för hyresrätt, eller hyresrättsförsäkring, oavsett vilken typ av boende du hyr. Vare sig om du hyr en bostadsrätt eller en villa så räcker hyresrättsförsäkringens skydd bra.

Hemförsäkring när man hyr andrahandsboende

Det är väldigt sällsynt att hyresgästerna täcks av hyresvärdens hemförsäkring, även om detta vore väldigt smidigt. Just därför bör du alltid ha som utgångspunkt att du kommer behöva teckna en egen hemförsäkring när du hyr i andra hand. Detta oavsett om det är en hyres- eller bostadsrätt. Uthyrarens försäkring täcker förmodligen inte uthyrd egendom. Alltså kommer du som hyresgäst att ansvara för kostnader vid brand- eller fuktskador, vitvaror osv. som går sönder. Det kan alltså bli väldigt dyrt om du inte har en hemförsäkring.

En hemförsäkring är viktig att ha även om du inte har så många saker. Därför att hemförsäkringen innehåller viktigt skydd även för dig själv och inte enbart ditt hem. Till exempel en reseförsäkring för dig som ska ut och resa eller en ansvarsförsäkring om du någon gång skulle bli krävd på skadestånd. Därför är det viktigt att du har en hemförsäkring även för ditt andrahandsboende.

Oftast kan du däremot använda hemförsäkringen som du redan har, genom att flytta den till din nya hemadress. Här kan du kontakta ditt försäkringsbolag för att se om det är möjligt för dig.

Dock så kan det finnas en billigare hemförsäkring för din nya bostad. Därför kan det vara en bra ide att du jämför hemförsäkring för att se vad som är bäst och billigast för ditt nya hem.

Hemförsäkring när man hyr ut – andrahandsuthyrning

andrahandsuthyrning hur fungerar hemförsäkringen

Som sagt, när du hyr ut i andrahandsuthyrning så behöver både du och din hyresgäst varsin hemförsäkring. Här är det viktigt att du är väldigt noggrann med att hyresgästen tecknar en egen hemförsäkring. Det är för att säkerställa att hyresgästen har en ansvarsförsäkring som täcker skador som han eventuellt kan orsaka i din bostad.

Hemförsäkringen som du redan har fungerar troligen bra, men kontakta ditt försäkringsbolag och berätta för dem att du ska hyra ut i andra hand. Om din försäkring därefter skulle behöva ändringar så kan ditt försäkringsbolag oftast justera den snabbt och smidigt.

Till dig som funderar på att byta hemförsäkring inom uthyrning – vissa försäkringsbolag erbjuder försäkringar som bara försäkrar själva bostaden och inte inredning. Det här kan vara ett bra alternativ om du planerar att hyra ut bostaden omöblerad.

Andrahandsuthyrning av bostadsrätt

Din hemförsäkring gäller bara för dig och dina saker (såsom dina glasögon), därför är det viktigt att din hyresgäst / inneboende har en egen hemförsäkring. Det är viktigt att du som är bostadsrättsinnehavare också har ett bostadsrättstillägg. Detta är för ifall det skulle uppstå skador på din bostadsrätt.

Som tidigare nämnt – din hyresgäst behöver en hemförsäkring för sina egna saker. Den hemförsäkringen innehåller även en ansvarsförsäkring som är viktigt ifall hyresgästen skulle råka orsaka en skada på bostadsrättens fasta inredning.

Du behöver även få ett godkännande av din bostadsrättsförening innan du hyr ut bostaden, även om det rör sig om en kortare tid. Se till att skriva ett hyresavtal så att det är tydligt vad som gäller.

Tips till dig som gör andrahandsuthyrning på din bostadsrätt

Som förstahandshyresgäst ansvarar du gentemot hyresvärden för din andrahandshyresgäst, det gäller till exempel:

Då du är förstahandshyresgäst ansvarar du för din andrahandshyresgäst, det gäller till exempel:

  • hyran betalas i tid
  • eventuella skador i lägenheten
  • inga störningar i boendet förekommer

Men några andra tips som kan vara bra att ta hänsyn till innan du hyr ut i andra hand är:

  • Ta bort saker du är rädd om innan du hyr ut. Din hemförsäkring kommer inte att ersätta saker som förstörs eller blir stulna av hyresgästen under uthyrningen. Det beror på att hyresgästen har rätt att vara i bostaden.
  • Skriv ett hyresavtal för att göra det tydligt vad som gäller.
  • Du behöver ett skriftligt tillstånd från din hyresvärd (eller hyresnämnden) för att få hyra ut i andra hand.
  • Igen, skriv ett andrahandskontrakt.
  • Gör en inventarieförteckning.
  • Du som planerar att hyra ut i längre än två år borde göra en skriftlig överenskommelse med andrahandshyresgästen om vem som avstår från besittningsskyddet.
  • Fotografera skador och brister i lägenheten som fanns där innan andrahandshyresgästen flyttade in.
  • Se till att hyresgästen klarar av att betala hyran. Du kan göra kreditupplysning eller be om anställnings- eller studieintyg, alternativt be om referenser.
  • Kom ihåg att du inte får begära eller ta emot ersättning utöver hyran, detta är olagligt. Du får inte ta betalt för att du ingår ett avtal med din andrahandshyresgäst.

Andrahandsuthyrning av hyresrätt

Både inneboende / hyresgästen ska ha en hemförsäkring när du hyr ut din hyresrätt. Hyresgästen kommer att behöva en hemförsäkring för sina egna saker, precis som när det gäller en bostadsrätt.

Eftersom personen du hyr ut hyresrätten till (hyresgästen / inneboende) har fått tillåtelse att vara i bostaden så ersätter inte din hemförsäkring saker som eventuellt förstörs eller blir stulna under uthyrningen. Därför bör du ställa undan värdefulla saker innan du hyr ut.

Skriv hyreskontrakt så att både du och hyresgästen är helt överens om uthyrningsperiod, hyra, vad som ingår i hyran och allt annat som rör uthyrningen. Det finns regler för hur mycket du får ta ut i hyra.

Innan du hyr ut en hyresrätt i andra hand behöver du tillåtelse av hyresvärden. Detta gäller oavsett hur lång uthyrningsperioden är. Du behöver också tillåtelse om du ska låna ut din lägenhet.

Andrahandsuthyrning av villa

Även när du har hyresgäster / inneboende i ditt hus ska både du och den ha en egen hemförsäkring. Din hemförsäkring kommer att gälla för dig och dina saker, och hyresgästens försäkring för sina saker. Utöver det så innehåller den även en ansvarsförsäkring som är viktig om hyresgästen skulle orsaka en skada på villan.

Tänk däremot på att din hemförsäkring inte kommer att ersätta saker som förstörs eller stjäls av hyresgästen, eftersom du har tillåtit personen att vara i bostaden. Därför bör du ta undan saker du är rädd om.

Glöm inte att skriva ett hyreskontrakt med hyresgästen så att det är tydligt för båda parter vad ni avtalat. Det finns regler för hur mycket du får ta i hyra utan att behöva betala skatt för hyresintäkten.

Vem betalar hemförsäkring vid andrahandsuthyrning

Då både hyresgästen och hyresvärden bör ha varsin hemförsäkring så betalar båda för sin egen försäkring. Om ni har kommit överens om något annat så borde det skrivas ner i hyreskontraktet.

Skulle hyresgästen orsaka skador på bostaden under perioden hen hyr (hyresperioden) så är det hyresgästens hemförsäkring som kommer att nyttjas. Om en skada sker i bostaden och det kan bevisas att det är hyresvärdens fel, så är det hyresvärdens hemförsäkring som ska nyttjas.

Skribent & grundare av FörsäkraMig.se.